(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Vanilkový oblak z dámy
Potřebné ingredience
**
Postup přípravy
*****Já to mám z dámy od JanaC recept č. 675!!!! Jukněte tam!!!!!!! *****
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4589
*****Je to taková mňamka, kterou musíte aspoň jednou udělat!!!!! *****
SUROVINY:
250 ml mléka, 1 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 1 lžička soli, 2 vejce, 500g polohrubé mouky,
2 lžičky sušeného droždí (modrý pták)nebo 1/2 kostky čerstvého
NÁPLŇ
100g margarínu (já dávám máslo, ale asi jen 70g), 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hrozinek (já nedávám - nemám ráda hrozinky)
POLEVA
150 ml smetany na šlehání (já dávám celou - 215 ml), 1 vanilkový cukr
Vše dáme do nádoby postupně tak jak je psáno a nastavíme program těsto (DOMO 3955 program 8).
Po vykynutí těsto rozválíme na obdélník 20x40cm.
Natřeme náplní a stočíme tak, abychom měli závin dlouhý jen 20cm. Rozkrojíme ho na 2 díly a postavíme rozřízlou částí nahoru do pekárny vedle sebe.
Na 1 minutu zapneme program Pečení (DOMO 3955 program 10) a pak vypneme a necháme kynout cca 30 minut.
Pak zapneme opět program Pečení (DOMO 3955 program 10), po 30 minutách zalijeme oblak polevou a dopékáme už jen 15 minut.
Pekárnu vypneme, ale oblak v ní necháme ještě 10 minut "odpočívat"
Poznámka:
dávka lepší pro větší pekárny (moje DOMO 3955, Moulinex XXL, Eta Harmony), pro ostatní pekárny je oblak pomalu až k víku. Pokud máme menší pekárnu, snížit všechny suroviny na 3/4
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4589
*****Je to taková mňamka, kterou musíte aspoň jednou udělat!!!!! *****
SUROVINY:
250 ml mléka, 1 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 1 lžička soli, 2 vejce, 500g polohrubé mouky,
2 lžičky sušeného droždí (modrý pták)nebo 1/2 kostky čerstvého
NÁPLŇ
100g margarínu (já dávám máslo, ale asi jen 70g), 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hrozinek (já nedávám - nemám ráda hrozinky)
POLEVA
150 ml smetany na šlehání (já dávám celou - 215 ml), 1 vanilkový cukr
Vše dáme do nádoby postupně tak jak je psáno a nastavíme program těsto (DOMO 3955 program 8).
Po vykynutí těsto rozválíme na obdélník 20x40cm.
Natřeme náplní a stočíme tak, abychom měli závin dlouhý jen 20cm. Rozkrojíme ho na 2 díly a postavíme rozřízlou částí nahoru do pekárny vedle sebe.
Na 1 minutu zapneme program Pečení (DOMO 3955 program 10) a pak vypneme a necháme kynout cca 30 minut.
Pak zapneme opět program Pečení (DOMO 3955 program 10), po 30 minutách zalijeme oblak polevou a dopékáme už jen 15 minut.
Pekárnu vypneme, ale oblak v ní necháme ještě 10 minut "odpočívat"
Poznámka:
dávka lepší pro větší pekárny (moje DOMO 3955, Moulinex XXL, Eta Harmony), pro ostatní pekárny je oblak pomalu až k víku. Pokud máme menší pekárnu, snížit všechny suroviny na 3/4
Vyndáno z pekárny.. a vyfoceno včas, později už byl nálet kobylek.. :o))))))))))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jitule64
(upraveno)
21. 2. 2009, 10:52
Koukám, že máte problémy s těstem. Já si ho upravila k obrazu svému a bylo opravdu super! Mrkněte: http://bucifousek.webgarden.cz/sladke-pecivo/vanilkovy-oblak-z-dp.html
Janci
(upraveno)
6. 8. 2008, 11:25
Tak jsem včera dělala a s těstem nebyl žádný problém, těsto ale může být řidší pokud do něj někdo přidal cukr... Jinak není to špatné, ale vánočka nebo plněný kynutý čokoládový (skořicový) věnec je dle mého názoru lepší... Každopádně těsto bylo v pohodě, určitě nebylo řídké...
luarka
(upraveno)
6. 8. 2008, 13:38
@Janci
Dobrý den Jani, já dělala v pekárně jen dvě sladké věci, oblak a makový závin. A z oblaku jsem byla unešená, protože byl výborný a zdál se mi ten recept neuvěřitelný. To motání a pečení.. Fakt super. Pošlete mi prosím odkaz nebo receptík na ten Váš mňam plněný kynutý čokoládový (skořicový) věnec?? Děkuji moc Katka
Janci
(upraveno)
7. 8. 2008, 23:11
@luarka
Jéé Katko, já oblak vyzkoušela také hlavně kvůli zajímavému postupu a také mě zajímalo co udělá ta šlehačka navrch... Recept o kterém jsem psala se jmenuje kynutá čoko bábovka - je odtud z MMB, ale už tu asi není Paní ho dělala z koupeného kynutého těsta v krabici, které rozválela, posypala cukrem, kakaem a navrch pokladla plátky másla, potom se to sroluje a dá upéct do formy na bábovku. Já dělám pravidelně, někdy místo kakaa dám skořici, ale používám vlastní kynuté těsto do kterého se přidává vanilkový puding(dle mého názoru je výborné). Z toho se mi zdá bábovka nejlepší. O víkendu jí asi udělám, tak potom vložím recept a odkaz Jana
Helca13
(upraveno)
4. 8. 2008, 8:51
Tak nevím jestli jsme všechny zkoušely ten samý recept?Protože já to zkoušela dělat a těsto bylo úplně super a celkově je to moc dobrý recept,právě proto že to není moc sladké! No ale každý máme jiné chutě!Já chválím
jimiks
(upraveno)
2. 8. 2008, 13:51
Těsto bylo řídké, takže jsem musela přidat ještě hafo mouky a nadšení jsme z tohoto receptu nebyli. Bylo to suché, málo sladké. No prostě, jak píšete o náletu kobylek, tak to se u nás rozhodně nekonalo.
luarka
(upraveno)
5. 8. 2008, 10:22
@jimiks
100 lidí, 100 chutí.. Nemusí každému chutnat. Já to tu dala jen proto, že ut nic takového nebylo a mě osobně (a plno dalším) chutnalo. Na sladkosti záleží, někdo rád přeslazené, já nesladím, pro mě super. Ale je fakt že podruhé jsem do náplně dala půl sáčku vanilkového cukru navíc...
stranpa
(upraveno)
2. 8. 2008, 14:10
@jimiks
Tak cukr jsem už přidala preventivně dopředu ale že to bude taková kaše to jsem fakt nečekala, mám hrůzu,zda to vůbec pujde válet Noo uvidíme,stále jsem ještě optimista
stranpa
(upraveno)
2. 8. 2008, 13:34
Pomoooc je to strašně řííídkéééé dělala jsem přesne podle receptu, za 20min má být dokynuté těsto a je to jak bláto
Violass
(upraveno)
2. 8. 2008, 14:35
@stranpa
Já jsem taky musela dát víc mouky.Nakonec jsem to rozválela naplnila , potřela surovinama podle svého zamotala a dala upéct do trouby.
Bona1
(upraveno)
4. 8. 2008, 8:38
@Violass
taky jsem to dělala, podle receptu moc tekutiny bylo potřeba přisypávat mouku do správné konzistence, pak to šlo vyválet. Ale abych pravdu řekla moc velký aplaus jsem nesklidila . všem nejvíc vadilo, že to bylo napovrchu celé lepkavé od té šlehačky s tím cukrem
stranpa
(upraveno)
4. 8. 2008, 8:57
@Bona1
Já to potřela asi jen třetinou kelímku šlehačky a ani to možná ne,pekla jsem v dortové formě,s pudinkem,do pudinku jsem dala vanilk.aroma,takže to nádherně vonělo a opravdu v té dort.formě kráásně vypadalo chutově, dobrá buchta,k snídani návštěvu bych tím moc nehostila možná přístě s jabkama, nebo skořicí, prostě aby to mělo nějakou chut..je to mdlýýý nijaký Daala jsem asi 10lžíc cukru a i tak to bylo málo sladké, tekutiny bych ubrala o třetinu a nebo dala víc mouky..fakt bahno
luarka
(upraveno)
5. 8. 2008, 10:20
@stranpa
Já to dělala už třikrát a pokaždé se to povedlo. Žádné bláto, žádný problém. Možná jste se někde sekla. je to z dámy a tam taky není žádný problém. A to s tou sladkostí - každý má rád jinak sladké. Já moc nesladím, teda vůbec, takže mě to přišlo akorát. Je fakt že každý si to vylepší po svém.
stranpa
(upraveno)
2. 8. 2008, 14:59
@Violass
Tak jsem to nějak dala do kupy,ale fakt jsem musela přidat dost mouky,abych to vubec odlepila z válu,udělala jsem 2 velké pláty,potřela pudinkem a nakrájela na válečky,které jsem narovnala do dort.formy..ten jen nevím zda to potírat tou smetanou
zdenka54
(upraveno)
2. 8. 2008, 10:02
Katko,díky za recept,určitě zkusím.Ale nevím,mám pekárnu na 1,3kg chleba,co myslíte,vejde se mi tam ?
luarka
(upraveno)
5. 8. 2008, 10:14
@zdenka54
Taky mám na 1.3kg chleba (DOMO 3955) a vešel se!!! Ono záleží jak to moc nakyne.. Měla jsem ho až k víku, ale vlezl se. Mňam!!
Kikina1
(upraveno)
1. 8. 2008, 9:17
A tu náplň dělat jak? Máslo rozpustit nebo jen utřít?
luarka
(upraveno)
5. 8. 2008, 10:15
@Kikina1
Máslo jsem trochu povolila v mikrovlnce a pak smíchala s ostatním. A pak natřela stěrkou..
Uursik
(upraveno)
31. 7. 2008, 19:16
taky jsem pekla, a je úžasný, zrovna přišel za chvíli sousedk a hned si půlku odnesl
luarka
(upraveno)
1. 8. 2008, 9:02
@Uursik
Je úžasný, nejlepší je ještě teplý.. Taky se u nás moc dlouho "neohřeje".. Zkoušela jsem dát dovnitř do náplně i vlašské ořechy na hrubo a takly to byla dobrůtka!! Mňam.
sallydvor
(upraveno)
27. 7. 2008, 21:37
Je úplně jedno čí je to recept já moc děkuji paní co ho sem dala jinde bych ho třeba nenašla.Je to výborná buchta moc děkuji
libuseja
(upraveno)
28. 7. 2008, 19:31
@sallydvor
no ono to až tak moc jedno není, pokud je stránka http://domacipekarny.dama.cz/ soukromou a majitelé si nepřejí, aby se kopírovalo
luarka
(upraveno)
29. 7. 2008, 21:59
@libuseja
No mě popravdě přijde, že je tu mnoho povyku pro nic... Kolikrát jste Vy sama byla na něčích "soukromých" stránkách a třeba si stáhla fotku pro inspiraci... nebo zkopírovala recept do wordu..??? Recept jsem zkopírovala proto, že né každý umí zacházet s "neaktivním" odkazem... Vy dáváte aktivní... V tom jste lepší.
Cellinka
(upraveno)
25. 7. 2008, 9:42
Tak jsm si říkala, že to zkusím, že to vypadá dobře, ale asi budu muset paní Janě napsat, jest-li můžu
IrcaBeck
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:16
Super nápad..určitě zkusím..určitě je to změna
JitkaKr
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:26
@IrcaBeck
Ale musíte rychle, než ho paní bude muset zřejmě smazat.
luarka
(upraveno)
25. 7. 2008, 11:28
@JitkaKr
A nesmažu a nesmažu.....
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 6:30
NAŠE RECEPTY z damy.cz nesmú byť kopírované NA INÉ WEBY!!!
luarka
(upraveno)
25. 7. 2008, 11:28
@JanaC13
Dobrý den Jani, moc se omlouvám, vím, že se to nemá kopírovat, ale uvedla jsem Vás tam, napsala jsem, že je to VÁŠ recept a že to mají maminky vyzkoušet. Udělala jsem to proto, že i já jsem ráda za každý výborný recept a občas ani nevím kde hledat. Jsem pekařka pekárnová začátečnice a hledat mezi odzkoušenými recepty je opravdu někdy na hodiny... Myslím, že jsem nic tak hrozného neprovedla a jako "zlodějka" se taky nepovažuju, jelikož jsem tam dala i odkaz na vaše stránky... Měla by jste být spíše ráda, že je Váš výtečný oblak tak oblíbený!!!!!!!
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 15:17
@luarka
Katka, už som sa k tomu trošku dole nižšie vyjadrila...ani Vás nežiadam, aby ste recept zmazali. Ja som len rada, že má recept úspech, len som Vás chcela upozorniť, aby ste neboli pretrásaná na iných diskusiach...
klepetka
(upraveno)
25. 7. 2008, 9:47
@JanaC13
A jak tomu zabranite
JitkaKr
(upraveno)
25. 7. 2008, 7:17
@JanaC13
Chápu VAŠE PRAVIDLA, ale zároveň mi to příjde poněkud absurdní. Kdyby paní tento recept uvedla jako svůj, těžko by ji někdo dokázal, že to tak není (fotky jsou její a recept by si mohla vymyslet sama). Paní se snažila poctivě citovat, odkud přesně recept má a teď to má . Zkrátka poněkud absurdní.
korýška
(upraveno)
25. 7. 2008, 7:18
@JitkaKr
ještě, že takové "pravidla" tady nemáme , holt asi nejsme dámy
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:11
@korýška
...ale polovina z Vás chodí na tu "damu" očumovať, len pod iným nickom...
inka
(upraveno)
25. 7. 2008, 9:48
@JanaC13
.. já chodím očumovať na rozne weby .. od toho snáď internet je ... alebo mi niečo uniklo????
EliM111
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:35
@JanaC13
Já chodím pod stejným nickem tam i tady, je to problém ?
JitkaKr
(upraveno)
25. 7. 2008, 7:19
@korýška
Asi ne
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:10
@JitkaKr
Dievčence...mne osobne to nevadí, som len rada, že má môj recept úspech, ale pravidlá sú pravidlá Môže byť uverejnený s odkazom na stránku, kde je recept ...napr. recept najdete TU...a odkáže Vás to na dama.cz.
kkkacka
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:19
@JanaC13
Vždyt tam ten odkaz je
JitkaKr
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:24
@kkkacka
Přesně tak - akorát není aktivní - protože v receptech se odkazy neaktivují. Pro použití se zkopíruje do adresy a je to.
kkkacka
(upraveno)
25. 7. 2008, 8:26
@JitkaKr
Aha, paní Jana to možná přehlédla nebo to neumí
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 15:20
@kkkacka
...a podľa mňa, niektoré nevedia čítať pravidlá, ktoré sú napísané veľkými ČERVENÝMI písmenami...keď tu che byť niekto za múdrejšieho...
JanaC13
(upraveno)
25. 7. 2008, 15:13
@kkkacka
Neprehliadla, ale nesmie tam byť aj recept napísaný, iba ten odkaz na ten recept...A čo sa týka toho oblaku, tak nech Vám chutí!!! Ja som myslela, že iba na slovenskom MMB sú také hašterivé baby
kkkacka
(upraveno)
27. 7. 2008, 21:41
@JanaC13
Kdepak, aj tady